Avansul din subvenții - fermierii au ajuns la limita răbdării.

 

  Asociația Hereford a cerut  A.P.I.A. și M.A.D.R. un punct de vedere oficial cu privire la plata avansului din subvenția pe suprafață. Răspunsurile cu privire la o dată certă sunt imposibil de livrat de către aceștia, însă promisiunile și contradicțiile au început să apară din luna septembrie. Astăzi, în cadrul conferinței de presă susținută de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, am primit o altă promisiune, în contradicție cu comunicatele A.P.I.A. București.

”De fiecare dată am făcut eforturi și dacă este să mă întrebați pe mine aceasta a fost cea mai mare reușită, aceea de a plăti la timp sau în avans banii către fermierii. Există o discuție pentru anul 2015, când trecerea la o nouă politică comună a facut ca, avansurile pe care le așteptau fermierii să nu vină chiar în octombrie, dar sumele urmeză să ajungă la fermieri. Am aici directorii de la Agențiile de Plăți care mi-au gatantat, că de săptămâna viitoare, de marți (17 noiembrie n.r.) vor începe plățile către fermierii. Este vorba de avansul aceal de 53 de euro/ha pentru cei peste 1 milion de fermieri care așteaptă avanasul din subvenția pe suprafață”, a declarat astăzi, 13 noiembrie, Daniel Constantin, încă Ministru în funcție. 

Președintele APIA însă nu poate preciza o dată pentru efectuarea acestor plăți!

Zvonurile care dadeau ziua de 12 noiembrie ca data probabila pentru inceperea platii avansurilor pentru platile pe suprafata s-au dovedit a fi neintemeiate, pentru ca la aceasta data , din partea APIA, fermierii nu au primit decat noi promisiuni ca se fac eforturi pentru plata in termen a acestor avansuri.  

Astfel, în agricultura românească, nu este starea vremii singurul neprevăzut, ci am putea spune că, din contră, starea vremii este tratată cu seriozitate și este mult mai previzibilă decât APIA și MADR, care sunt foarte ocupate cu anchetele DNA și care cheltuiesc sume colosale pe softuri care se blocheză. În acest timp, la sfârșitul unui an secetos și a competiției neloiale între România și celelalte state membre, fermierii nu se pot baza nici măcar pe avansul din subvenții, cele mai mici din Uniunea Europeană, într-o țară în care nu există infrastructura necesară pentru valorificarea produselor agricole.  

Ce vor face crescătorii de animale în situația în care nu se va plăti avansul până la data de 30 noiembrie? Șansele sunt de 50 % să le primim, însă, cum veți crește animalele până în ianuarie, când vom primi alte promisiuni? Termenul pentru plățile regulare a subvenției este 30 iunie 2016.  La ora actuală, mulți fermieri din țară se îndreaptă către abatoare, pentru a își vinde animalele cu 2 lei/kg pentru a scăpa de povara hrănirii acestora pe timp de iarnă.  

Domnul secretar de stat MADR, George Turtoi se declară nemulțumit de dependența fermierilor de subvenții: „Am vazut in sapte ani de zile, pe programul trecut, ca agricultura Romaniei e foarte polarizata. Aveam foarte multi mici producatori, in proportie de 86%, care detineau jumatate din suprafata agricola a tarii, iar diferenta era detinuta de marii agricultori. Existau in foarte mica masura agricultori medii. Cei mici erau dependenti total de platile de la stat. Cu alte cuvinte, traiau cu perfuzii. S-a observat ca numarul de agricultori mici s-a diminuat, numarul de agricultori mari a ramas constant. Daca tineam in continuare aceste „perfuzii” pentru agricultorii mici, fara sa ii stimulam sa intre pe piata, acestia ar fi abandonat cu totul mediul rural”, a declarat George Turtoi. (22 octombrie 2015).

Dragi fermieri și membrii ai asociației, parteneri și colaboratori,  ne rămâne să sperăm cu toții ca portofoliul MADR să fie înmânat zilele acestea unor oameni mai pregătiți, pentru că, stabilitatea agriculturii românești și evoluția acesteia depinde într-o foarte mare măsură de acest lucru. 

 

   13.11.2015  de  Costina Saltan

 

 

        


Back