Pregatirea animalelor pentru pasunat

Asociatia Hereford

Conform traditiei milenare, odata cu venirea primaverii, pentru unele specii de animale, respectiv, bovine, ovine, caprine si cabaline, se schimba sistemul de exploatare de la stabulatia permanenta in timpul iernii, la intretinerea in stabulatie libera pe suprafetele de pasuni. Pasunatul, ca mod de furajare, prezinta o serie de avantaje, respectiv:

 - animalele pot avea acces la un furaj de calitate superioara, sub raportul principiilor nutritivi, care poate fi usor asimilat, iar prin faptul ca iarba este consumata direct, constituie unul dintre cele mai economice nutreturi;

  • - prin pasunat se pot valorifica suprafete de teren agricol greu accesibile;
  • - animalele beneficiaza la pasune de aer curat, de fortificare a organismului prin expunerea la actiunea directa a radiatiilor solare si activarea metabolismului;
  • - miscarea in aer liber stimuleaza functia de reproductie si o crestere apreciabila a productiei animaliere.


In functie de conditiilor geo-climaterice caracteristice fiecarei zone a tarii, efectivele de bovine, ovine, caprine, cabaline, sunt crescute si exploatate in marea parte a anului (cca 180 – 210 zile, in functie de intemperii) pe pajistile naturale in special situate in zonele de deal si munte, dar si in zonele de ses si campie, pe islazurile destinate im acest scop.

Efectivele de animale sunt comasate in cirezi sau turme, dimensionate diferentiat in functie de suprafata de teren pasunabil, categoria de animale, numarul de proprietari care participa la formarea turmei (cirezii), de distanta fata de localitati si alte criterii care sunt stabilite de crescatorii din localitatea de origine a animalelor.

Pentru a prevenii dereglarile metabolice, care pot provoca afectiuni de nutritie, precum si pentru asigurarea protectiei animalelor de unele boli bacteriene, virale, sau parazitare transmisibile, cu implicatii majore asupra starii de sanatate a animalelor si implicit a productiei animaliere, prin trecerea de la furajarea uscata in perioada de stabulatie, la pasunat, recomand crescatoriilor de animale, sa respecte masurile si actiunile specifice ce se impun in aceasta perioada. 

In acest context, se recomanda ca autoritatiile locale, asociatiile profesionale, proprietarii de animale, sa stabileasca trupurile de pasuni delimitate pentru fiecare specie si categorie de animale, sa execute lucrari de intretinere a suprafetelor de pasune prin defrisari de arboret, fertilizari, suprainsamantari (unde este cazul) amenajarea umbrarelor si a locurilor de refugiu, sa asigure surse suficiente cu apa potabila si sa efectueze alte lucrari necesare pentru a se asigura toate conditiile necesare animalelor pe perioada pasunatului.

In perioada de pregatire a animalelor pentru pasunat, se recomanda crescatorilor de animale sa colaboreze cu serviciile sanitare veterinare pentru efectuarea unor actiuni profilactice specifice si obligatorii, respectiv:

 

  • - efectuarea unui riguros examen sanitar-veterinar, nefiind acceptate pe pasuni decat animalele sanatoase;
  • - toate animalele vor fi individualizate prin crotaliere si inregistrate in Baza Nationala de Date, conform legislatiei in vigoare;
  • - miscarea animalelor (fatari, cumparari, vanzari) din exploatatie sa se efectueze numai cu avizul medicului veterinar si cu documente sanitare veterinare specifice;
  • - deparatizarea interna si externa a animalelor pentru a preveni infestarea pajistilor, a altor animale si a oamenilor, actiune care cuprinde toate efectivele de bovine, ovine si caprine care vor fi scoase la pasunat si a cainilor de paza de la turmele cu animale;
  • - vaccinarea anticarbunoasa a bovinelor, ovinelor, caprinelor si a cabalinelor;
  • - supravegherea exploatatiilor si a efectivelor de animale existente, prin examene specifice, pentru aceasta perioada, privind incidenta Tuberculozei, Leucozei, Brucelozei la specia bovina, Paratuberculozei, Bluetongue (boala limbii albastre) la specia bovina si ovina, Anemia Infectioasa Ecvina;
  • - efectuarea altor actiuni de prevenire a unor boli trnsmisibile la speciile amintite, la solicitarea proprietarilor;
  • - curatenia mecanica si efectuarea actiuniilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizarea adaposturilor de animale;
  • - gestionarea corecta a dejectiilor animaliere, predarea la unitatea de neutralizare Protan a animalelor moarte prin instintarea autoritatii locale si cu avizul medicului veterinar;
  • - sa asigure conditiile de sanatate, igiena si bunastare, la animalele care sunt exploatate pentru productia de lapte, astfel incat sa se evite contaminarea fizica, chimica sau microbiologica a laptelui crud in timpul mulsului, a transportului, a prelucrarii si comercializarii si alte masuri care sa previna contaminarea laptelui si a produselor din lapte destinate consumului uman;
  • - sa solicite interventia si spijinul personalului sanitar veterinar ori de cate ori starea de sanatate si de confort a animalelor o impune.

Articol preluat din "Gazeta de agricultura" ;Dr. Pentea Ioan-Secretar Executiv-Colegiul Medicilor Veterinari din Sibiu

 

 


Back